• Yalancının mumu müfettiş raporuna kadar yanarmış!
  • ABD Başkanı Trump’ın istediği papaz Büyükada Splendid Palas’daki CIA toplantısında!
  • Adalar Belediyesine soruyoruz belgelerden “Hangisi gerçek”
  • FETÖ Belediyeler İmamı Erkan KARAARSLAN’ın Adalar Belediyesi’ndeki İşbirlikçileri!
  • Yassıada için skandal iddialar!

logo

ankara escort , ankara escort
29 Ağustos 2017

Kurban Bayramı’nda eti sağlıkla tüketin

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artması ile birlikte, etin sağlıklı ve steril bir ortamda hazırlanması, gıda güvenliği için doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gibi faktörler de önem kazanıyor.

Kurban Bayramı'nda eti sağlıkla tüketin

Bu kurallara uymak, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların önlenmesinin yanı sıra zararlı mikroorganizmalar nedeniyle oluşacak mide ve bağırsak enfeksiyonlarından da koruyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Hülya Tulgar, kurban etlerinin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Kurban etini hemen tüketmeyin
Kurban kesiminin ardından etlerin bekletilmeden tüketilmesi önemli bir yanlıştır. Ette bulunan mikroorganizmalar, ilk 24 saat içinde etin sert ve hazmı zor bir hale gelmesine neden olur. Bu nedenle kurban etinin 1-2 gün soğuk bir ortamda bekletilmesi, mikroorganizmaların etkisiz hale gelmesi açısından önemlidir. Büyükbaş hayvanların etlerinin 0 derecede bir süre bekletilmesiyle ette yumuşama sağlanabilir. Özellikle mide ve bağırsak sorunu olan kişilerin et tüketiminde dikkatli olması gerekir.

Eti kendi yağı ile yakmadan pişirin
Etin kalitesini, pişirme yöntemi belirlemektedir. Lezzet, koku ve besin değerleri pişirme yöntemiyle doğrudan ilişkilidir. Mangalda veya yağda kızartılıp, çok uzun süre ısıya maruz kalan etler kanserojen etkinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ayrıca bu pişirme yöntemleri uygulanan etlerin içleri de çiğ kalmaktadır. Çiğ olarak tüketilen etler ise besin zehirlenmesine neden olabilmektedir. Kurban etiyle yapılan yemeklerde tereyağı, kuyruk ve iç yağının kullanılması önerilmemektedir.

Ateşten 15 santimetre uzakta pişirmekte fayda var
Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı etin bu yağlarla pişirildikten sonra yenmesi vücuttaki yağ dengesini bozmaktadır. Kurban eti ızgarada pişirilecekse vitamin değerlerinin yok olmaması ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için ateşten 15 santimetre uzağa yerleştirilmelidir. Kömür, kor halini aldıktan sonra et ateş üzerine konulmalı, böylece pişme süresi uzun tutulmalıdır.

Kurban etini küçük parçalar halinde dondurun
Kurban etleri uzun süre saklanacaksa, parçalara ayrıldıktan sonra steril saklama kaplarında -32 derecede dondurulmalıdır. Kurban etleri buzdolabında -18 derecede uzun süre bozulmadan kalabilmektedir. Dış ortamda çözdürülen etlerin tekrar dondurulması ve daha sonra tüketilmesi son derece tehlikelidir. Bu işlem sırasında insan vücuduna zarar veren mikroorganizmalar kolayca üremektedir. Kurban etlerinin buzdolabının sıcaklığı daha düşük bölümünde çözdürüldükten sonra tüketilmesi gerekmektedir.

 

Etiketler: » »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

1+8 = ?