Adalar Savunması’ndan Yassıada açıklaması

Adalar Savunması’ndan Yassıada açıklaması
Yayınlama: 01.06.2016
Düzenleme: 13.12.2022 15:41
A+
A-

Yassıada’da yaşanan doğa katliamıyla ilgili “Adalar Savunması” bir açıklama yaptı. Açıklamada,“Yassıada’da 14 Mayıs 2015 tarihindeki temel atma töreniyle başlayan 20 Mayıs’ta adada patlatılan dinamitlerle devam eden tarih, kültür ve doğal yaşam katliamı bir yıldır devam ediyor. Marmara’nın ortasında dev bir beton, otel ve restoran adası her gün biraz daha yükseliyor.” denildi.

Adalar Savunması'ndan Yassıada açıklaması

Hazırlanan “Yassıada ve Sivriada Raporu”nda ise çarpıcı bilgiler yer alıyor. Raporda, Adalar’daki inşaatların yasadışı olduğuna vurgu yapıldı ve “İmar ve turizme açılması bu adaların Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden bugüne uzanan tarihi varlıklarının yok edilmesi demektir.” denildi.

 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği eliyle MESA İnşaat tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili, “Yassıada’da hiç bir arkeolojik ve çevresel etüd yapılmadan, Yassıada’nın siyasal tarihi gerekçe gösterilerek başlatılan inşaat süreci tarihe, doğaya, kültüre, Adalar’a ve tüm İstanbul’a zarar veriyor.” ifadelerine yer verildi.

 
“Adalar Savunması”nın açıklaması ve “Yassıada ve Sivriada Raporu”nun sonuç bölümünün özeti şöyle:

 
“Yassıada’nın topoğrafyası, tarihi, kültürü, belleği doğal hayatı tümüyle gözardı edilirken İstanbul’a ve Marmara Denizi’ne geri dönülmesi mümkün olmayan zararlar veriliyor. Doğal, tarihi ve arkeolojik SİT alanı olan Yassıada oteller, marinalar, saunalarla Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun yeni zenginlerine göz kırpan bir talan adası haline getirilirken inşaatı yürüten TOBB ve MESA Holding doğaya, insanlığa ve tarihe karşı suç işlemeye devam ediyor. Tarihimizi, kültürümüzü ve doğal hayatı yok ediyorlar.

 
Bu büyük talan ve yağma kampanyasının birinci yılında, adada patlatılan ilk dinamitlerin yıldönümünde Adalar Savunması olarak bu büyük katliamın hukuksal, arkeolojik, tarihsel ve ekolojik sonuçlarını kayıt altına almak, işlenen suçun tüm boyutlarını göstermek amacıyla hazırladığımız Bir Doğa Tarih ve Kültür Katliamı: Yassıada ve Sivriada Raporu’nu sizlerle paylaşıyoruz. Yassıada’daki doğal yaşamı ve tarihsel birikimi yalanlarla gizlemeye çalışanlara karşı meslek odalarının, arkeologların ve bilim insanlarının desteğiyle hazırladığımız raporda, Yassıada ve Sivriada’da yaşanan süreci tüm boyutlarıyla özetliyor, yaşanan süreci bir kez daha tüm kamuoyuyla paylaşıyoruz. Raporu ekte bulabilir ya da aşağıdaki linkten indirebilirsiniz…

 
Yassıada ve Sivriada için Adalar halkı ve Marmara ahalisi olarak bir kez daha sesleniyoruz: Yassıada ve Sivriada’dan Elinizi Çekin!

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.