Adalar’da 89/1 paniği artıyor, Adalılar ne yapacak!

Adalar’da 89/1 paniği artıyor, Adalılar ne yapacak!
Yayınlama: 21.04.2016
Düzenleme: 13.12.2022 15:42
A+
A-

Yıllardır Adalar Belediyesi’nden tahakkuk etmiş alacaklarını alamayan …….Taah.Tic.san.Ltd.Şti  alacaklarını tahsil etmek adına  Adalar’daki esnaflara, lokantalara, otel, pansiyonlara, spor kulüplerine dahil olmak üzere Adalar Belediyesi’ne borçlu olabilecek işletmelere 89/1 haciz ihbarnamesi göndermesi adalılar arasında paniğe neden olmuştu.

Adalar'da 89/1 paniği artıyor, Adalılar ne yapacak!

Panik daha da büyüyecek gibi görünüyor. Neden derseniz, alacaklı firma 89/1 haciz ihbarnamesi göndererek halk dilinde  özetle demiş ki ; “ Ey esnaf; Eğer ki Adalar Belediyesi’ne herhangi bir borcunuz var ise, gidip borç dökümünüzü belediyeden isteyip sizlere gönderdiğim haciz bildirgesinin arkasına ekleyip icra müdürlüğüne teslim edin. Bu borç dökümleriniz arasında haciz edilecek tutarlar var ise, icra müdürlüğü bunu ayıklayıp bu kadarını icra dosyasına, kalan haczedilemez tutar ise belediyeye yatıracaksın talimatına göre işlem yapılsın, EĞER Kİ; Adalar Belediyesi’ne hiç borcunuz yok ise gidin belediyeye benim borcum yoktur diye 89/1 adı altında sizlere gönderdiğim haciz ihbarnamelerine itiraz edin diyor ”

Peki daha sonra ne oluyor derseniz,  Adalar’da yaptığımız araştırma sonucunda belediyenin bu icralardan kurtulmak için başka işlerin içine girdiğini gördük.

Bunun adı ise iddiaya göre belediyenin borçlu oldukları firmaların alacaklarına ulaşmalarının nasıl yaparız da engelleriz paralarını vermeyiz . İyide kamu kuruluşu olarak neden yıllardır borçlu olduğunuz firmaların alacaklarını ödemezsiniz? Yani aklımıza gelen ihtimaller korkutucu. Bu firmalardan da bağış adı altında bir şeyler mi isteniyor da firmalar vermeye yanaşmıyor onun üzerine firmaya zorluklar çıkartılıyor. Alacağına ulaşmak için firma artık esnafın belediyeye olan borcunu bana yatırın diye 89/1 gönderiyor, belediye ise esnafa icra dairesine yatırmayın kendi hazırladığı MATBU 89/1 itiraz dilekçelerini imzalatıp icra dairesine vermelerini istiyor. Bu iddialar doğru ise ürkütücü!

Peki nedir bu Adalar Belediyesi’nin  89/1 paniği ? 

Yani esnafa gönderilen  89/1 firmanın 2012/933 dosyasındaki icra takip tutarı olan 7.800.000.-TL’den başka yaptığımız araştırmaya göre Adalar Belediyesinin 2012/…., 2010/…. İcra takip dosyaları olmak üzere toplamda 3 adet icra takip dosya  tutarı olarak yaklaşık  20.000.000.-TL (yirmi milyon) kesinleşmiş icra takip borcu  olduğu öğrenmiş bulunmaktayız. Yani bu dosya numaralarından anlaşılan  firmalardan birisinin 2010 yılında yapmış olduğu icra takibinin olduğu ve belediyenin de bu takibi itiraz etmeden kabul ettiği ama 6 yıldır da bu borcunu ödemeye yanaşmadığı anlaşılmaktadır. Diğer 2012/….. dosya nolu takibin ise yine bu haciz ihbarnamesi gönderilen icra takip dosyası aynı yıl içerisinde olduğunu ve takibi yapan firmanın 4 yıldır Adalar Belediyesi’nden parasını bir türlü alamadığını ve her nedense/firmadan ne beklenmekteyse  belediyenin de bir türlü  ödemeye yanaşmadığını öğrenmiş bulunmaktayız.  Böylesine alacağı olan firmadan istenen olsa olsa daha öncede vatandaşlardan istenen bağış tutarıdır diye düşünmemek elde değil. Çünkü Adalar Belediyesi’nin bu bağış konusunda diretmeleri ayrıca  adli takip konusu da olunduğu bilinmektedir.

Gazetemizin şimdiye kadar yaptığımız araştırmalar neticesinde Adalar kıyılarının doldurulmasına seyirci kalınmasının, sahillere inen yolların gasp edilerek halka kapatılmış olmasının, yıkım kararlarının keyfiyete göre uygulanıp uygulanmamasının, kıyı kanununa muhalefet edenleri savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarına ecrimisil ile legal hale getirilmesinin, kıyı sahil şeridi içine villa, bina yapılmasının bedeli olarak bağışlar ile müsaade edildiği yaptığımız bilirkişi destekli haberler ile de kanıtlanmıştır.

Adalar öyle bir hal almıştır ki, parası olan güçlü insanların kayrıldığı, parası olmayanların ise adliyelerde İmar Kanunu’na (3194 S.K ) veya 2863 S.K aykırılıktan  yargılandığı bir yer haline gelmiştir.

Türkiye’nin en büyük holding sahiplerinin Adalar’da neler yaptıkları ortadayken, belediyeye  boyun eğmeyenlerin yargılanıp ceza almaktan başka bir şansları yoktur. Parasını yıllardır alamayan bu firmaya tavsiyemiz ise esnafa 89/1 haciz ihbarnamesi göndereceğine diğer büyük abilere yapıldığı gibi bağış seçeneğini düşünmesini, yoksa bir 10 sene daha böyle beyhude uğraşacağına istenen bağışı verip alacağına kavuşmasını naçizane olarak tavsiye ediyor esnaf ile boşuna uğraşma diyoruz. Esnafın belediyeyi karşısına alacağı pozisyon olamaz. Çünkü belediye kontrollü iş yapmaktadır.

Adalar Belediyesi esnafa ruhsat, çalışma izni, yıkım kararlarını elinde sopa olarak gösterirken hiçbir esnaf gidip de icra dairesine para yatırmaz. İşin gerçeği bu.

Adalar’da iş yapan esnaflardan 89/1 haciz ihbarnamesini alan esnaf konudan ve bu işin ciddiyetinden habersiz oldukları için önce gazetemizi arayıp konu hakkında aydınlatıcı bilgi talep etmişler sonrasında bu işin muhatabı olan Adalar Belediyesi’ne gidip tanışıklığı olanların bir kısmı Belediye Başkanı Atilla Aytaç’a çıkıp fikir alırken, bir kısmı Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne ve Başkan Yardımcılarına danışarak ne yapmaları gerektiğini sormuşlar ve neden böyle bir haciz ihbarnamesinin kendilerine geldiğinin sorgulamasını yapmışlardır. Gazetemiz  hukukçu danışmanlarının izahatları ile mümkün mertebe konuyu açıklamaya çalıştık ise de iddialar elle tutulur değil.

Adalar Belediyesi’ne gelen esnaf bir şekilde belediyeye göbeğinden bağlı olduğu bilinen bir gerçek. Bunun çeşitli örnekleri mevcut. Belediye esnafı kendi dediklerine uymaları zorunlu bu göbek bağını kullanarak esnafı hukuk dışı yalan beyana sevk edecek iş ve işlemleri yaptırıyor ise, her esnafı 89/1 haciz ihbarnamesini gönderen firmaya karşı icra dairesine yalan beyan yaptırarak ceza davalarının açılmasına sebebiyet verecek ve esnafı hiç gereği yok iken fuzuli mahkeme kapılarında koşturacak ve kendilerinin bir suçu olmadığını ispat etmek için  uğraştıracaktır. Devletin kamu tüzel kişiliği olan belediyenin başındaki belediye başkanına oturduğu makamdan dolayı sözüne güvenerek kendilerine gelen 89/1 haciz ihbarnamelerine bu şekilde gerçek dışı beyanlar olabilecek şekilde itiraz ettirerek sonrasındaki ceza davaları ile muhatap olmalarına maruz bırakılma riski bir kamu kurumunun yapabileceği bir işlem olmaması gerekmektedir diye düşünüyoruz.

Bir kamu kuruluşu olan Adalar Belediyesi’nin esnafı toplu olarak “size hazırlanan evraklarla beyanlarınızı yapın İcra Dairesi Belediyeden sizin borcunuz ile ilgili olarak bilgi, belge, borç dökümü istediği takdirde nasılsa biz göndereceğiz sizlere hukuki sıkıntı yarattırmayız siz dediğimiz gibi itiraz edin gerisini merak etmeyin” diyor ise sonradan çıkabilecek hukuki sorunlarda aynı şekilde adalıların yanında durabilecek mi?

Gazetemizin esnaf arkadaşlar arasında yaptığımız söyleşilerde  Adalar İcra Dairesi’ne verdikleri 89/1 itiraz dilekçelerinin belediye tarafından hazırlanan tek tip matbu itiraz kağıdı üzerinde sadece isim, adres kısımları boş bırakıldığını, belediyeye olan borçlarını öğrenmek için gelen esnaf arkadaşlara belediye başkanı,  başkan yardımcıları, sorumlu müdürlerin borç dökümüne gerek yok diyerek vermediklerini ama hazırladıkları matbu 89/1 itiraz dilekçesini vererek boş kısımlara adınızı soyadınızı adresinizi yazıp imzalayıp icra müdürlüğüne teslim edin dediklerini öğrenmiş bulunmaktayız. Eğer bu iddialar doğru ise işin ne boyutlara geldiğini üzülerek görmekteyiz.

Bunun adı organize hukuksuzluktur. Kamu kurumu borcunu ödemiyor. Alacaklı kamu kurumuna borçlu olan esnafa 89/1 gönderiyor. Kamu kurumu ise 89/1 gönderilen esnafı organize edip borçlusuna karşı cephe oluşturarak gerçeğe aykırı beyan yapılmasını sağlayıp alacaklı firmanın mağduriyetinin kamu gücünü kullanarak devamını sağlıyor. Bu yapılan organize uygulama hukuksal usulsüzlüğü geçer resmen suça girer. Nasıl böyle bir organize suç içinde olabilir kamu kurumu ve içindeki görevliler inanılır şey değildir.

Kamu kuruluşu olan Adalar Belediyesi’nin kendilerine ruhsat, içki ruhsatı, iskan, vb. işlerle muhatap olacak işletme sahiplerinin belediyenin bu şekilde cevap yazacaksınız diretmesine karşı gelebilmeleri mümkün müdür?

Elbette ki mümkün değildir ve sonucu ne olursa (haklarında gerçek dışı beyandan ceza davası da açılsa) belediye başkanı ve yardımcılarının dediklerini yapmak mecburiyetindedirler. Bir yandan ekmek kapıları bir yandan icra ceza mahkemesi ile karşı karşıya kalmaları. Tercihleri ekmek kapıları olmaları doğaldır. Eğer bu iddialar doğru ise esnafı bu şekilde ölümü gösterip sıtmaya razı ettirmek gibi bir seçimi yaptırmanın hukuktaki suçunun en basit tabir ile adı “ŞANTAJ”  değil de nedir!

Tabi belediyenin bu 89/1 diretmesine boyun eğmeyip olması gibi yapan esnaf yok mudur? Tabi ki dertsiz başına hiç gereği yok iken mahkemelerde uğraşmamak adına hukukun emrettiği şekli ile yapılması gerekeni yapan avukatları olan esnafların itiraz şekilleri kanunların emrettiği gibi olmuş belediyenin hazırladığı MATBU 89/1 İtiraz evrakları ile yapmamışlardır.

Ciddi işletmeler kendilerine tebliğ edilen 89/1 haciz ihbarnamesini alır almaz Adalar Belediyesi’ne gidip Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne müracaat edip kendilerine ait MÜKELLEF HESAP KART DÖKÜMLERİNİ talep etmişler ve kendilerine ait TOPLAM TAHAKKUK listesini çıkartmışlar listedeki ayrıntılı borçlarının dökümünü yaptırtmışlar ve bu borçlarından da işgal bedelleri, işgaliye harçları, kabahatler kanununa göre kesilen cezaları, ilan vergilerinin tutarları, bina vergileri, bina vergilerinin kültür katkı pay tutarlarını, çöp dışında kalan katı atık bedellerini, geçici işgal bedellerini  tutarını alarak sonuç kısmında icra dairesince gönderilen 89/1 kapsamında borçlu olan Adalar Belediyesi’ne güncel borçlarını ekli listedeki gibi olduğunu beyan ederek Adalar Belediyesi’nin bu borç dışında başka hiçbir borç ve alacağının bulunmadığını ve …/04/2016 tarihinde kendilerince tebellüğ olunan haciz ihbarnamesine ilişkin bu beyan ve kısmi itirazlarını sunmuşlar sonuç kısmına da kısmi itiraz ettikleri 89/1 haciz ihbarnamesine ek olarak sundukları Adalar Belediyesi Mükellef Borç Kartındaki toplam borç listesinde bulunan borç kalemlerinin kanunlara göre haczedilmezlik sırası gözetilerek hesaplama yapılarak kanun dairesine ödemek ile yükümlü olunan miktarın icra dairesinde kendilerine bildirilmesini iş bu beyan ile kısmi itirazlarının kabulüne karar verilmesini talep etmişlerdir.

İşte T.C Kanunlarının icracı müdürlüğüne verilmesi gereken ciddi cevap bu olmalıydı. Ancak Adalar Belediyesi ne yapmıştır?

Aşağıda örneği olan  MATBU 9/1 İTİRAZ dilekçesi hazırlatmış gelen giden belediyedeki Mükellef Borç Kart dökümünü isteyen esnafa bu dilekçeyi alın isim soy isim, tebellüğ tarihi kısımlarını doldurup altını imzalayıp icra müdürlüğüne iddiaya göre teslim edin demiştir.

89/1 haciz ihbarnamesi gönderen firma ise matbu hale getirilmiş itiraz dilekçelerini görünce bu itirazlardan örnek olsun diye 3 adet firmaya dava açacaklarını davanın sonucuna göre bu şekilde gerçeğe aykırı bildirim ile haksız yere  itiraz edenleri ayrıca icra ceza davası açacaklarını daha sonraki sonuca göre de tüm esnafa bu davaları yenileyeceklerini ifade ettikleri yine kulağımıza gelen ciddi söylentilerdir.

Çoğu arkadaşımız olan Adalar esnafının hiç yoktan mahkeme kapılarına düşmemeleri için yapılması gereken tek işlem ise yine hukukçu danışmanlarımıza göre Adalar Belediyesi’ne gidip örnekteki gibi MÜKELLEF HESAP KART DÖKÜMLERİNİ talep etmeleri ve kısmi itirazlarını icra müdürlüğüne yapmaları hesap kartlarındaki haczedilebilecek paraları icra müdürlüğünün ayıklayarak tespit ettiği tutarı icra müdürlüğüne yatırmaları geri kalan tutarı belediye yatırmalarıdır.

Bunun dışında borca tamamen itiraz etmeleri durumunda belediyeye yatıracakları borç tutarlarında 1.- TL  paranın haczedilebilecek para mevcut olursa firmanın   1.-TL para için açılacak olan davasında mahkeme masrafları, karşı tarafın vekalet ücretleri ve kendi tutacakları avukata verilecek olan tutarlar ile 3-4 bin TL yi bulan masraflar ve boşa gelinip gidilecek mahkeme yolları ortaya çıkabileceği hukukçu danışmanlarımızın görüşüdür.

Aşağıda yayınladığımız esnaf arkadaşlarca Adalar Belediyesi yetkililerince  hazırlandığı iddia edilen 89/1 itiraz dilekçesinde çokça mizanpaj hataları mevcut olup toplu olarak icra dairesine gönderilecek bir belgenin daha ciddi hazırlanması gerektiği kanaatindeyiz. Hiç değilse şeklende olsa  89/1 itiraz dilekçelerinizi düzgün olmasını sağlayın.

Şükrü ABANOZ

Adalar Belediyesi tarafından düzenlendiği iddia edilen evrak

Adalar'da 89/1 paniği artıyor, Adalılar ne yapacak!

Aşağıda ise bir vatandaşın icra dairesine cevap vermek zorunda olduğu belgenin sonuç kısmı (Doğru evrak)

Adalar'da 89/1 paniği artıyor, Adalılar ne yapacak!

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 4 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.