Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Büyükada‘da, klasik metotların yanında teknolojinin de kullanılacağı yeni yangın gözetleme kulesi hizmete girdi…

Adalar'ın yeni Yangın Gözetleme Kulesi hizmete girdi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Adalar ve Anadolu Yakası’ndaki orman yangınlarını gözetlemek maksadıyla yeni bir kule inşa etti. Büyükada’daki  Yangın Gözetleme Kulesi aynı zamanda Tarihi Beyazıt Kulesi’nde olduğu gibi renkli ışıklarla hava durumu bilgisi de verecek.

Büyükada’da taşıyıcı çelik konstrüksiyon sisteminde zamanla oluşan korozyonlarla kullanılamaz hale gelen mevcut gözetleme kulesi, yenisinin yapılmasının ardından yıkılacak. Kule, Büyükada’nın genel mimarisine uygun inşa edildi ve son teknolojiyle donatıldı

Yeni kulede, kameralarla, internet bağlantısı aracılığıyla Yangın Koordinasyon Merkezinden 7/24 ve 360 derece gözetleme yapılıyor. Eski kulede 12,6 metreden gözetleme yapılırken, bu seviye 15,75 metreye yükseltildi. Böylece ormanlık alanın görünürlüğü yüzde 10 arttı.  Katlarında ziyaretçilere ormancılığı tanıtan sosyal etkinliklerin yapılacağı kulede, basın toplantıları düzenlenebilecek, orman teşkilatının çalışmaları hakkında kuş bakışı örnekler verilebilecek. Toplam kapalı alanı 252 metrekare olacak yeni kulede, insanlı gözetlemeye de devam edilecek. Kulede ilk müdahale ekibi kalacak.

Yeni inşa edilen  Yangın Gözetleme Kulelerinin renkli ışıklar vasıtasıyla hava durumu bilgisi vereceğini de vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “ Osmanlı döneminde orman yangınlarını gözetlemek maksadıyla ahşap olarak inşa edilen Tarihi Beyazıt Kulesi de bugünkü haliyle renkli ışıklar ile ertesi gün havanın nasıl olacağı bilgisini veriyor. Yeni kuleler de böyle çalışacak” diye konuştu.

ANKETE KATILIN