DSP İlçe Başkanı’ndan Kesin Hesap reddiyle ilgili açıklama

DSP İlçe Başkanı’ndan Kesin Hesap reddiyle ilgili açıklama
Yayınlama: 22.05.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:18
A+
A-

Bilindiği üzere, 21.mayıs. 2021 tarihli Adalar Belediye Meclis toplantısındaki oylamada, 2020 yılı bütçe kesin hesabı 5 kabul oyuna karşılık 7 red oyuyla red edilmiştir.

Aşağıdaki yapacağım açıklamada, kanun maddelerine boğulmadan basit olarak durumu açıklamaya çalışacağım.
Malumu olduğu üzere, belediyenin tüm parasını harcama yetkisi belediye başkanındadır. Başkan kendisinin yetkisinde olan bu harcamaları, kendisine bağlı başkan yardımcısı ve daire müdürleri üzerinden yapsa da, bu harcanan paraların sorumluluğu başkanın üzerindedir.

Takvim yılı bittiğinde yaptığı harcamaları bir rapor haline getirir ve bu rapora bütçe kesin hesabı denir. Başkan bu raporda, bu bir yıl içinde yapılan harcamaların doğru ve kanuna uygun olarak harcanıp harcanmadığını tespit etmek için belediye meclisine sunar. Buna kısaca ibra denir. Meclis ise kendisini seçen seçmene olan sorumluluğunu yerine getirmek üzere bu harcamaları denetler.

Meclis yaptığı denetim sonunda yeterli bilgiye ulaşamamışsa veya harcama kalemlerinde yasalara aykırılık varsa yada yeterli şüphe oluşmuşsa, bu raporu red eder. Bunun sonunda bu hesapları denetlemek üzere 29 mayıs 1862 tarihinde Tanzimat fermanı ile modern devletin kurulması amacıyla kurulan SAYIŞTAY kurumu devreye girer ve bu kurumun ilgili müfettişleri tarafından, belediye hesapları incelenir.

Bunların hepsi kanunlarda yazılı rutin süreçler olup, kendisinden emin olan hiçbir yöneticinin bu sürecin işletilmesinden korkmaması ve engellememesi gerekmektedir.

Adalar Belediye Meclisi tarafından yapılan bütçe kesin hesabına gerekçeli olarak red oyu veren 7 üyeden birisi, CHP üyesi ve Adalarda 30 yıldır serbest muhasebeci ve mali müşavir olarak hizmet veren, sayın Mehmet Dündar TIRAŞ ve diğeri ise DSP üyesi Avukat sayın Muzaffer YILDIRIM olup, bu arkadaşlarımızın bu aşamada bu konulardaki mesleki tecrübelerine saygı duymak şu aşamada en doğru olandır.

Bu saatten sonra, ilgili kanun gereği yapılacak bir SAYIŞTAY incelemesinde, belediye başkanına emanet edilen belediye bütçesinin doğru ve yerinde olarak harcandığının ve yolsuzluk yapılmadığının tespit edilmesi ve red oyu veren kıymetli arkadaşlarımızın yanılmış olması tüm adalıların temennisi olacaktır.

Mecliste verilen her red oyunun, adalıların menfaati için olduğunun bilinmesini temenni ederim.

Adalar Kamuoyuna Saygı Ile Duyurulur.

DSP Adalar İlçe Başkanı

Nail Murat Pekin

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.