Kınalıada kız futbol takımı Mithatpaşa’da bahar rüzgarı estirdi!

Kınalıada kız futbol takımı Mithatpaşa’da bahar rüzgarı estirdi!
Yayınlama: 21.07.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:27
A+
A-

Dünya Futbol Şampiyonusu’nda ki kadın futbolcuları görünce Türkiye’nin ilk kız futbol takımı Kınalıada kız futbol takımını Adalılara hatırlatmak istedik.

1969 yılında kurulan Türkiye’nin ilk kız futbol takımı Kınalıada kız futbol takımının kadrosunda 13 futbolcu vardı ve kendilerine rakip arıyorlardı. Mithatpaşa’da yıllar önce Beşiktaş genç takımı ile yaptıkları maçı bakın zamanın gazeteleri nasıl anlatmış

Mithatpaşa’da bahar rüzgarı

Kız futbolcular rakip kaleye her hücuma geçişlerinde, yaşlı bir futbol seyircisi de yerinde hop oturup, hop kalkıyor, bir yandan da bütün gücü ile bağırıyordu:

— Yaşşa kızım… Vur kızım…

İlk devre sona ermesine ve futbolcular soyunma odasına gitmelerine rağmen, yaşlı futbol hastasının heyecanı hala yatışmamıştı. Bu defa da bağırmaktan kısılmış sesiyle yanında oturan gence bir şeyler anlatıyordu:

— Gençliğimde, çok top koşturdum… Bizim çocuğun da iyi bir futbolcu olmasını istiyordum. Oysa, bütün çabalarım boşa gitti. Bizimki, futbol oynamadığı gibi, hiç bir sporla da ilgilenmedi. Kızları futbol oynarken görmek, bu yüzden beni çok heyecanlandırdı. Doğrusu, böyle oğlum olacağına, futbolcu bir kızım olsun.

İşte, Kınalıada Kız Futbol takımı Beşiktaş Jünyor takımının yaptığı gösteri maçında buna benzer sahnelerle karşılaşmak işten bile değildi. Stadın her köşesinde, kız futbolculardan bahsediliyor, oynadıkları futbol övülüyordu. Doğrusu, Kınalıadalı kızlar, kendilerinden bahsettirmekle kalmamış, stadın havasını da değiştirmişlerdi. Maç boyunca, ne hakeme, ne oyunculara küfreden ne de sahaya şişe atan çıkmıştı!…


Maç sonrasında, kız futbolcuların soyunma odası bayram yerine dönmüştü. Yaptıkları maçı kaybetmelerine rağmen herkes Kınalıada takımını tebrike koş­muştu. Kaptan Medine Yüksel: İki yıldır sürdürdüğümüz çalışmalar ve yaptığımız maçlar sonunda, Türk kız­larının da futbol oynayabileceğini ispat ettik. Bizim, erkeklerden ne eksiğimiz var? Şunu da belirteyim ki, gelecek yıl­larda daha başarılı oyunlar çıkaracak ve diğer spor dallarında olduğu gibi her zaman adımızdan bahsettireceğiz…

BİR AİLENİN KURDUĞU TAKIM

1969 yılında kurulan Kınalıada futbol takımını, kurucu Halûk Hekimoğlu ça­lıştırıyor, eşi Mediha Hekimoğlu me­najerliğini yapıyor ve diğer çalışmalar­da kendilerine iki çocukları yardımcı oluyor. Hekimoğlu ailesinden doğan kız takımının bir de dolu problemleri var. En büyük zorluk yardım görmeden, kendi yağımızla kavrulmak zorunda ol­mamızdır, diyor Halûk Hekimoğlu. Bü­tün masrafları ben yapıyorum. Meselâ, Beşiktaş jünyor takımı ile yapılan maç­ta tam 580 lira masrafımız oldu. Değil hasılattan hisse verecek, 580 lirayı karşılayacak kimse çıkmadı. Her şeye rağmen, bu işi yürütmeye kararlıyız. Kınalıadalılar’ın ikinci büyük problemî de. rakip takım bulamamak. Yöne­ticileri çeşitli kulüplere baş vurarak, kız futbol takımı kurmalarını ve bir lig (tertip edilmesini istemişler. Oysa, hep­si böyle bir teşebbüsten kaçmış. Halûk Hekimoğlu:

_ Eğer böyle bir lig kurulacak olsaydı seyircilerin taşkınlığı kendiliğinden önlenebilirdi, diyor. Çünkü seyirci kız futbolculara karşı saygılı oluyor.

Medine Yüksel (kaptan, Özden Öğrük, Oya Durukan, Neşe Filiz, Nurten Koroç, Füzen Sönmez, Neşe Algün, Jale Göçen, Naime Sü, Tülin Uysal. Tülây Uysal ve Zühal Başaran’dan kurulu Kınalıada kız futbol takımı, şimdi hemcinslerini futbol oynamaya çağırıyor. Parolaları ise şu: Diskotek yerine, futbol sahaları

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.