DOLAR 8,47
EURO 10,0859
ALTIN 498,542
BIST 1390,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 34°C
Az Bulutlu

Uyarı geldi! Midye ve dip balıkta müsilajla risk arttı

CİHAT ASLAN İstanbul – Marmara Denizi’nde yüzeyi temizleme çalışmaları sürerken, müsilajın sadece denizlerimizi değil, içerisindeki canlı …

02.07.2021
A+
A-

CİHAT ASLAN İstanbul –  Marmara Denizi’nde yüzeyi temizleme çalışmaları sürerken, müsilajın sadece denizlerimizi değil, içerisindeki canlı yaşamını da oksijensiz bırakarak öldürdüğü gerçeği ile karşı karşıyayız. Deniz dibindeki müsilaj yoğunluğu, vatandaşları balık ve midye tüketimi konusunda kaygılandırıyor. Vatandaşların, ‘Müsilajlı denizden çıkan balık veya midye yenir mi?’ sorusunu uzmanlar Milliyet’e değerlendirdi.

‘Besin içeriği zayıf’

Prof. Dr. Nuray Erkan (İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Fakültesi Gıda Güvenliği Anabilim Dalı Başkanı): “Müsilaja neden olan kirlilik bakımından midye ve dip balıkların tüketimini daha riskli görüyoruz. Ayrıca müsilajın yarattığı ortamda yeterince besin bulamadıklarından et verimi ve besin içeriği bakımından zayıf ve daha az besleyici özelliğe sahip ürünler bekliyoruz. Halkımızın en çok tükettiği hamsi, palamut, istavrit vb. balıklar bu süreçte yumurtlama dönemindeydi, müsilaj bu stoklara ne kadar zarar verdi balık sezonu ile birlikte göreceğiz. Midye ortamda ne varsa bünyesine hapsediyor. Mevcut kirlilikten dolayı daha temkinli tüketimi gerekir.”

Çiğ balık uyarısı

Prof. Dr. Yeşim Büyükateş (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi): “Balıklar aşırı kirlenen ortamdan kaçma eğilimindeler. Bu nedenle, göçmen balıklar, pelajik (açık deniz) balıkların tüketilmesinde de bir sakınca yoktur. Bu dönemde müsilaj sorunu yaşanan bölgelerden yakalanmış deniz ürünlerinin pişirilmeden tüketilmemesi tavsiye edilebilir.”

 

 

 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.